Beter vindbaar door zoekmachine (en klánt) vriendelijke webteksten.

Wanneer ben je als tekstschrijver klaar?

Wanneer ben je als tekstschrijver klaar?Een vraag die mij te binnen schoot toen ik bezig was met het schrijven van mijn eigen website: wanneer ben je klaar met teksten schrijven? Oftewel, wanneer is een tekst af en ben je als tekstschrijver klaar met een project? Ik kwam erachter dat een tekst eigenlijk nooit helemaal ‘af’ is. Er kan altijd meer gezegd worden … en soms moet je juist minder zeggen. Je kunt blijven bijschaven, dus op een gegeven moment moet je een knoop doorhakken.

De ingewikkelde taak van de tekstschrijver

Als tekstschrijver, zeker in opdracht van iemand anders, moet je nagaan wat er in een tekst perse gezegd moet worden. Zodra die van tevoren bepaalde punten in de tekst verwerkt zijn, zou je denken dat een tekst klaar is. Toch kunnen er dan nog aan alle kanten zaken worden toegevoegd of weggelaten en kun je wat stijl en opmaak betreft nog allerlei variaties aanbrengen. Dat maakt teksten schrijven een ingewikkelde taak, zelfs voor de ervaren tekstschrijver.

Een begin en einde bepalen

Net zoals veel gesprekken (per onderwerp) geen echt duidelijk begin en einde hebben, kan dat bij een tekst soms ook het geval zijn. Als je met een vriend(in) aan het kletsen bent, rol je vaak van het ene in het andere onderwerp. In een tekst kun je naast je hoofdonderwerp ook andere onderwerpen aanhalen. Tekstschrijvers moeten te veel extra’s echter zien te vermijden, want een eenduidige lijn in een tekst maakt het verhaal stukken duidelijker. Een begin en einde zijn dus belangrijk.

De tekstschrijver moet bepalen wat hij wil vertellen.

Onderwerp bepaald, en dan?

Als de tekstschrijver bedacht heeft wat hij wil vertellen, is het alleen nog maar een kwestie van schrijven. Of toch niet? Hoewel een duidelijk onderwerp en een bepaalde lijn in een tekst belangrijk zijn, wil je toch ook niet te stijf of gemaakt overkomen. Zo wil je niet dat alles wat je schrijft precies dezelfde vorm heeft, want dat kan saai worden. Teksten zijn immers bedoeld om mensen aan het denken te zetten of zelfs aan te sporen iets te doen.

Teksten moeten duidelijk, maar niet saai zijn.

Schrijven is communiceren

Ook al is teksten schrijven anders dan met een goede vriend(in) kletsen, toch is een tekstschrijver altijd op zoek naar manieren om te communiceren. En zeker als het gaat om website teksten die bezoekers van een site moeten prikkelen, moet het verhaal niet te stijf zijn (maar wel duidelijk). Dus met al deze dingen in het achterhoofd, is het begrijpelijk dat het lastig is om te bepalen wanneer een tekst af is. Ter illustratie: deze tekst heeft al heel wat woorden zien komen en gaan …

Alle teksten zijn anders

Natuurlijk ligt het er helemaal aan wat voor soort teksten je schrijft. Bij website teksten schrijven komt iets anders kijken dan bij het schrijven van een boek. Bovendien zijn productbeschrijvingen weer heel wat anders dan blogs. Zo is er dus eigenlijk niet een vaste benadering voor het schrijven van teksten. Al is het voor alle teksten belangrijk dat je weet waar je het over hebt, dus dat je over voldoende informatie beschikt. Maar dat is een onderwerp voor een andere blog.

De volgende keer …
Wat is moeilijker: voor jezelf schrijven of voor een ander?

Op zoek naar een ervaren tekstschrijver? Neem direct contact met mij op!