Eigenlijk is het een vraag zonder eenduidig antwoord. Wat is nou moeilijker? Voor jezelf of voor een ander schrijven? Hoe soepel het schrijven gaat, heeft vooral te maken met het onderwerp en met de beschikbare hoeveelheid informatie daarover.
Zodra je weet waar een tekst over moet gaan, heb je het ingewikkeldste aspect al uit de weg geruimd.
Misschien dat ik met deze tekst bewijs dat voor jezelf schrijven moeilijker is, want hoe ga ik deze vraag beantwoorden?
Schrijven voor een ander
Uiteraard is een lastig onderdeel van het schrijven voor iemand anders, dat je moet voldoen aan de eisen van iemand anders. Jij als tekstschrijver moet vertalen wat de opdrachtgever in zijn hoofd heeft. Als je het goed doet, is de klant tevreden. Anders zul je terug moeten naar je schrijftafel.
Aan de hand van eisen
Schrijven wordt al makkelijker (of juist moeilijker—het is maar net hoe je het bekijkt) als je van tevoren bepaalde eisen in kaart hebt gebracht. In het geval van schrijven voor een klant, heb je als het goed is al een aardig beeld van wat de bedoeling is. Voor jezelf moet je dat ook bepalen, maar dat kan lastiger zijn.
De moeilijkheidsgraad hangt af van meerdere factoren.
Diverse insteken mogelijk
Met dit onderwerp heb ik mezelf een beetje in de vingers gesneden. Want hoe kan ik een dergelijke vraag op een goede manier beantwoorden? Net zoals met zo veel dingen spelen er allerlei dingen mee, waardoor er geen simpel antwoord mogelijk is.
Persoonlijkheid is een factor
Het ligt er maar net aan wat voor persoon je bent. Dat geldt met alle dingen in het leven: hoe reageer je op een situatie? Hoe benader je een taak? Wat vind je belangrijk? Een perfectionistische schrijver zou zelf over een tekst wellicht niet tevreden zijn, terwijl een ruimdenkende lezer die zogenaamde minpunten in een tekst misschien niet eens ziet.
In overleg of ‘vanuit jezelf’
Schrijf je voor een ander, dan moet dit idealiter in overleg gaan. Van tevoren wordt een onderwerp en een doel voor de tekst gekozen. Dan is er eventueel tussendoor een moment om te kijken of de juiste weg bewandeld wordt. Anders komt aan het eind de levering of overdracht en zal blijken of de schrijver met zijn tekst de spijker op zijn kop geslagen heeft.
Zelf kun je alle kanten op
Voor jezelf is het een ander verhaal. Tenzij je vooraf een heel duidelijk beeld hebt over waar je tekst heen moet gaan, kun je in een tekst onderweg nog alle kanten op. Niemand die jou heeft opgelegd waar een tekst over moet gaan, dus je hoeft je niet aan vooraf bepaalde eisen te houden. Dit maakt voor jezelf schrijven mogelijk moeilijker.
Nog steeds geen duidelijk antwoord
Dan is er ook nog het gegeven dat veel mensen voor zichzelf strenger zijn dan voor iemand anders. Dat zou betekenen dat je zelf minder snel tevreden over een tekst zou kunnen zijn dan een ander is over diezelfde tekst. Toch zijn er natuurlijk ook situaties waarin je zelf wild bent over je geschrijf, terwijl dit schrijven totaal niet in goede aarde valt bij de klant.
Kortom, er valt geen eenduidig antwoord te geven op deze vraag. Iedere schrijver zou een ander antwoord geven. Bovendien kan dit antwoord ook nog per tekst of per situatie verschillen.
Eerlijk?
Toch, als ik eerlijk moet zijn: ik vind voor mezelf schrijven moeilijker dan schrijven voor anderen. Ik ben namelijk niet zo snel tevreden … en dat betekent dat ik soms heel lang bezig ben met het aanpassen van een simpele zin. Terwijl iemand anders wellicht allang tevreden was geweest …
Tekstschrijver nodig die nét een stapje meer zet? Neem contact met mij op!